U POKA kabinetu nudi se TalkTools terapija odnosno Terapija oralnog pozicioniranja (Oral Placement Therapy – OPT). Terapija oralnog pozicioniranja je taktilna tehnika za koju se logoped dodatno educira te ona nadopunjuje klasični logopedski pristup i rad. Kako bi se lakše postigli ciljani položaji i pokreti oralno-motoričkih struktura, djetetu/osobi se pruža taktilni podražaj uz pomoć više vrsta TalkTools alata (npr. slamke, puhaljke, pomagala za žvakanje i zagrizanje i sl.).

TalkTools terapija se koristi za poticanje senzoričke svjesnosti oralno-motoričkih struktura (čeljust, usne, jezik, lice, obrazi), vještina oralnog pozicioniranja (disocijacija, gradacija i usmjerenost pokreta artikulatora) te za poticanje stabilnosti i mišićne memorije oralno-motoričkih struktura. Tijekom procjene koriste se različiti TalkTools alati te se procjenjuju vještine hranjenja, fonacije, rezonancije i artikulacije kako bi se dobio uvid u navedene parametre. Na temelju procjene pravi se plan za poticanje te se educira roditelje kako bi i oni provodili vježbe kod kuće.

Terapija oralnog pozicioniranja se primjenjuje kod djece/osoba različite dobi koji imaju ograničenu pokretljivost, preciznost, spretnost i izdržljivost oralno-motoričkih struktura koje imaju negativan utjecajna vještine hranjenja i/ili govora. Ova terapija je prikladna za osobe različite dobi, različitih teškoća te različitih kognitivnih sposobnosti. Može se primjenjivati u radu s osobama sa sniženim mišićnim tonusom (hipotonijom), cerebralnom paralizom, ozljedama glave, moždanim udarom, govornom apraksijom/dispraksijom, dizartrijom, genetskim sindromima (Down sindrom i dr.), nekontroliranom ili pretjeranom salivacijom, nedovoljnom ili pretjeranom osjetljivošću na licu ili unutar usne šupljine (što dovodi do odbijanja, izbirljivosti prilikom hranjenja i sl.).

Ciljevi Terapije oralnog pozicioniranja su poboljšanje kvalitete života, poboljšanje hranjenja i jasnoće govora te samostalnost osobe s poteškoćama. TalkTools pomagala su se pokazala kao najučinkovitija pomagala u provođenju terapije oralnog-motoričkog pozicioniranja te ova terapija, dokazano, daje najbolje rezultate kod oralno-motoričkih poteškoća.

TalkTools procjena procjena traje od 60 do 120 minuta ovisno o dobi djeteta i području procjene.

Procjena uključuje intervju s roditeljima, procjenu vještina oralnog pozicioniranja i vještina hranjenja, edukaciju roditelja za provođenje vježbi te izdavanje mišljenja i programa rada.

Na početku procjene, roditelji dobivaju anamnestički upitnik u koji je potrebno unijeti podatke o rođenju i ranom razvoju djeteta te opisati teškoće zbog kojih se traži TalkTools procjena i stručna pomoć. Uz popunjavanje anamnestičkog upitnika, roditelj treba poslati terapeutu kratke snimke djeteta tijekom aktivnosti kao što su žvakanje, pijenje iz čaše/na slamku, hranjenje žlicom, razgovor/pričanje djeteta.

Također, uz sve navedeno, roditelj na procjenu treba donijeti pribor za jelo s kojim se dijete služi (npr. bocu, slamke, čašu, žlicu, vilicu i sl.) te hranu koju dijete jede sljedeće teksture:

  • Kruta hrskava hrana (npr. keksi, kroki, slani štapići i sl.),
  • Kruta mekana hrana (npr. komadići jabuke, kruške, sir i sl.),
  • Kašasta hrana (npr. kašica, puding i sl.),
  • Tekućina (što dijete inače pije).

Prilikom TalkTools procjene, koriste se različita TalkTools pomagala te se procjenjuju vještine hranjenja, fonacije, rezonancije i artikulacije s aspekta oralno-motoričkog pozicioniranja. Na temelju rezultata procjene, pravi se plan vježbi za poticanje te se educira roditelje kako bi mogli provoditi vježbe kod kuće.

Kontakt

POKA d.o.o., Zagrebačka 2

88220 Široki Brijeg
Kontakt: +387 63 786 915
Email:poka@razvoj-djeteta.ba

Newsletter

Prijavite se pomoću Vaše email adrese i ne propustite novosti iz POKA kabineta!

POKA Form